لیندا کریستیان که خاطرات خود را به یک مجله هفتگی فروخته و فاش کرده است که شاه نسبت به وی علاقه زیادی داشته و در صدد ازدواج با او بوده است.خبر فوقالعاده جالبی منتشر شده بود. نزدیک بود فرح دیبا هرگز با شاه ازدواج نکند. در آن صورت چه کسی بایستی ملکه فعلی ایران شود؟ لیندا کریستیان..."
محمدرضا شاه در طول حیات خود، زندگی زناشویی سالمی نداشت، و به تمام معنا فردی عیاش بود، سلیقه وی جنبهی جهانی داشت، وی همه نژادها را دوست میداشت و نژاد اروپایی بیشتر مورد علاقه شاه بود و علاقهمند بود با یکی از آنها ازدواج کند. (1)
شاه دیوانهی عیاشی بود، او نه مانند یک پادشاه باوقار بلکه مانند یک لات هرزه به دورهگردی در خارج از کشور میپرداخت. عیاشیهای وی در یک محیط سربسته انجام نمیشد، به همین جهت در بین مردم دهان به دهان میچرخید و نفرت در دلها ایجاد میکرد. حتی روزنامههای اروپایی با همهی حمایتی که از شاه به عمل میآوردند، مدام جزئیات عیاشی شاه را در روزنامههای خود بیان مینمودند. "مطالب متعددی اغلب در مطبوعات اروپایی راجع به عیاشی شاه منتشر میشد که خود مؤیدی بر زنبارگی شاه بود." (2)
خانم مینو صمیمی کارمند سفارت ایران در سوئیس در خاطرات خود پرده از فساد شاه برمیدارد و مینویسد: «شاه در مسافرتش به سوئیس از همان فرودگاه از فرح جدا میشد و به دنبال عیاشی خود میرفت. در یکی از این مسافرتها شاه «از فرودگاه مستقیماً عازم محل اقامت یکی از ستارگان معروف شد و تمام ساعات بعدازظهر را در جوار او گذراند.» وی این ستاره سینما را «بریژیت باردو» میداند. وی معتقد است، فرح نیز از مقصد شاه آگاه بود. (3)
فردوست در کتاب ظهور و سقوط سلطنت پهلوی به عشق و علاقه شاه به ستارههای سینما و زنان زیبا اشاره دارد. در واقع فردوست یکی از دلالان محمدرضا شاه بود، وی میگوید: "در مسافرتها به آمریکا در نیویورک دو نفر را به شاه معرفی کردم یکی گریس کلی بود که در آن زمان آرتیست تئاتر بود و دوبار با او ملاقات کرد و محمدرضا به وی یک سری جواهر باارزش حدود یک میلیون دلار داد این زن بعدا همسر پرنس موناکو شد و اخیرا در یک تصادف اتومبیل درگذشت.
نفر دوم یک دختر آمریکایی 19 ساله بود که ملکه زیبایی جهان بود. محمدرضا چند بار با او ملاقات کرد و به وی هم یک سری جواهر داد که حدود یک میلیون ارزش داشت. (4)
در ذیل به یک جریان دیگر از فساد اخلاقی و تنوعطلبی شاه اشاره خواهد شد که سازمان اطلاعات و امنیت کشور به نقل از نشریه فرانس دیمانش گزارش داده است.
داستان شاه و لیندا به روایت ساواک:
لیندا کریستیان _ همسر سابق هنرپیشه مشهور تیرون پاور _ دلدادگی و علاقهمندی شاه را نسبت به خود فاش نمود و بر اساس گفتههای لیندا، شاه خواستار معاشرت با وی بوده و حتی پیشنهاد ازدواج به وی داده است. لیندا کریستیان به خاطر افشاگری در خاطراتش ناچار شد، آمریکا را ترک کند و به مکزیک مهاجرت نماید.
روزنامهی "فرانس دیمانش" در تاریخ 18 ژانویه 1971 در شماره 1271 طی مقالهای با عنوان "شاه از من تقاضای ازدواج کرد" از حقیقت ماجرا پرده برداشت. (5)
سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) در خصوص اظهارات لیندا کریستیان، راجع به درخواست محمدرضا شاه از نامبرده جهت معاشرت و ازدواج پس از طلاق ثریا اسفندیاری چنین گزارش میدهد:
"حادثهی غیرمترقبه طی صرف شام در هالیوود:
لیندا کریستیان که خاطرات خود را به یک مجله هفتگی فروخته و فاش کرده است که شاه نسبت به وی علاقه زیادی داشته و در صدد ازدواج با او بوده است.
خبر فوقالعاده جالبی منتشر شده بود. نزدیک بود فرح دیبا هرگز با شاه ازدواج نکند. در آن صورت چه کسی بایستی ملکه فعلی ایران شود؟ لیندا کریستیان.
لیندا کریستیان همسر سابق هنرپیشه مشهور "تیرون پاور" فقید شخصا این راز را فاش نموده است. مشارالیه که از طرف اداره وصول مالیات آمریکا تحت تعقیب قرار گرفته در صدد فروش خاطرات دوره هنرپیشگی و زناشویی خود برآمده و از زندگی خود مطالبی حتی از خصوصیترین و جزئیترین آن مخفی نکرده است." (6)
ساواک در ادامه چنین گزارش میدهد:
"... اگر چه امروزه از نظر مالی وضع خود را سر و سامان داده، معذلک مجبور شده آمریکا را ترک و به صورت دور از وطن در مکزیک به سر برد. زیرا افشای خاطراتش به میزان قابل توجهی، جنجالی و رسوا کننده تلقی شده است." (7)
ساواک در ادامه در خصوص تأیید لیندا کریستیان منبی بر علاقهمندی شاه به وی بدین گونه بیان میکند که:
"...به طور مثال شاه درباره مطالبی که هنرپیشه هالیوود دربارهاش اظهار نموده چه فکر میکند؟ لیندا تأیید میکند که شاه با آن که با ثریا ازدواج کرده به سال 1957در هالیوود به وی اظهار علاقه کرده است و این ابراز علاقه طی شامی که به افتخارش ترتیب یافته بود صورت گرفته است:
من در طرف راست شاه نشسته بودم، پس از آن که شاه با نگاه مسحور کننده و فراموش نشدنی مدتی به من نگاه کرد، به طرفم خم شد و در گوشم زمزمه کرد:
«میل داریم او را دوباره ببینیم معاشرت او را خیلی دوست داریم.»
جواب دادم: «اگر درست فهمیده باشم مقصود از کلمه (او) من هستم ولی دقیقا متوجه نشدم که مقصود از کلمه (ما) کیست؟»
و صریحا پرسیدم منظور از کلمه (ما) کیست؟
شاه در حال خنده جواب داد: منظور از کلمه «ما» من هستم" (8).
لیندا کریستیان ادعا میکند که به نظر او شاه فوقالعاده جذاب میباشد. ولی او در این ایام بر اثر طلاق اخیر فوقالعاده ناراحت بوده و برای قبول سخنان ستایشگرانه و پیشنهادات هیچ مردی آمادگی نداشته است.
او میگوید به دفعات شاه را ملاقات کرده ولی این دیدارها کاملا دوستانه بوده ولا غیر.
در آخر مقاله در مورد هواخواهان لیندا کریستیان اجمالا مطالبی درج و از قول او اضافه شده که ستارگان مشهور هالیوود منجمله "گلن فورد" و "کاری گرافت" و "فرانک سیناترا" (9) حاضر بودند که شهرت و ثروت خود را نثار او کنند." (10)
پینوشتها:
1. ر.ک: فردوست، حسین، ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، جلد اول، انتشارات اطلاعات، تهران، 1370، ص 205.
سازمان سیا در یکی از گزارشهایش متذکر شد که سلیقهی او جنبه جهانی دارد و همه نژادها را دوست دارد، شاید گزارش سیا کمی اغراقآمیز باشد. هیچ گزارشی از این که شاه به دختران چینی یا آفریقایی علاقه داشته باشد نرسیده است و به گفته ملکه مادر در برابر دختران موطلایی تسلیم محض بود.(ر.ک: ویلیام شوکراس، ترجمه عبدالرضا هوشنگ مهدوی، آخرین سفر شاه (سرنوشت یک متحد آمریکا) نشر البرز، تهران، 1371، ص 98)
حسینیان، روحالله چهارده سال رقابت ایدئولوژیک شیعه در ایران (1356-1343)، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، تهران، 1383، ص 46.
2. حسینیان، روحالله، پیشین، صص 55-54.
3. همان
4. فردوست، حسین، پیشین، ص 209
5. آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، شماره بازیابی 492، ص 62.
6. آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، شماره بازیابی 492، ص 62.
7. آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، شماره بازیابی 492، ص 62.
8. آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، شماره بازیابی 492، ص 65.
9. فرانک سیناترا یک هنرپیشه و خواننده بود که بارها به ایران میآمد و مهمان درباریان بود. وی از دوستان صمیمی محمدرضا محسوب میشد. فرانک سیناترا اغلب به ملاقات محمدرضا میآمد و محمدرضا وی را فرانکی مینامید و فرانک سیناترا هم محمدرضا را "شاه من" مینامید.
فریده دیبا در خاطراتش میگوید: "من عاشق سبک خواندن او بودم." (دیبا، فریده، دخترم فرح (خاطرات فریده دیبا – مادر فرح پهلوی)، ترجمه: دکتر الهه رئیس فیروز، نشر بهآفرین تهران، 1379، صص 375، 112، 94).
10. آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، شماره بازیابی 492، ص 65.
مطالب مرتبط