تکهای موم بر روی دندانی از زمان ما قبل تاریخ نشان میدهد که حتی در دوران عصر حجر نیز انسانها دندانهای خود را پر میکردند. دانشمندان این سند را با کمک تکنولوژی اشعهی مادون قرمز و توموگرافی مورد بررسی قرار دادند.
موم زنبور عسل به عنوان کاهش دهندهی درد
به گزارش دویچه وله پژوهشگران در کشور اسلوونی یک استخوان فک همراه با یک دندان از ۶۵۰۰ سال پیش یافتند که با موم زنبور عسل پر شده بود. فردریکو برناردینی، مدیر تیم علمی مرکز بین المللی فیزیک نظری در شهر تریست (ایتالیا) در اینباره گفت: «این کشف، قدیمیترین سندی است که نشان میدهد دندانپزشکی در اروپای ما قبل تاریخ وجود داشته است. علاوه بر این، این تکه تاریخی نشان میدهد که مادهی پرکنندهی دندان عملکرد درمانی داشته و درد را کاهش میداده».
پژوهشگران نتایج کشفیات خود را در نشریهی علمی „PlosOne” منتشر کردهاند.
مته دندانپزشکی حدود ۹۰۰۰ سال پیش در پاکستان
دانشمندان معتقدند که دندان مورد نظر، یا کمی قبل و یا کمی پس از مرگ صاحب آن با موم پر شده اما آنها قادر به نام بردن زمانی دقیق نیستند. پژوهشگران میگویند، اگر این عمل قبل از مرگ فرد انجام شده باشد، نشان دهنده آن است که ماده پرکننده دندان به منظور خاصی به کار گرفته شده است: کاهش درد و جلوگیری از ترک دندان.
پژوهشهای قبلی نشان داده بودند که حدود ۹۰۰۰ سال پیش دندانپزشکان از مته دندانپزشکی استفاده میکردند. تیمی علمی از دانشگاه Poitiers فرانسه در منطقه بلوچستان در پاکستان، دندانهایی آسیا پیدا کردند که دارای سوراخهای ایجاد شده توسط مته دندانپزشکی بودند. آنها نتایج تحقیق خود را سال ۲۰۰۶ در نشریه علمی „Nature” منتشر کردند.
مطالب مرتبط
سهشنبه 17 تیرماه سال 1393 ساعت 05:50 ق.ظ